11 Δεκεμβρίου, 2023

Στόχοι του Αγνωνιστικού Συντονισμού μας

 Τι παλεύει ο Συντονισμός μας.

Ο Συντονισμός των δυνάμεων μας ξεκινά από την ανάγκη υπεράσπισης των συμφερόντων και των δικαιωμάτων μας ως συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας που είναι αρκετά και σοβαρά (ΛΕΠΕΤΕ- κεντρικό ζήτημα διεκδίκησης, ΤΥΠΕΤ, δάνεια, περικοπή επικούρησης ΕΤΕΑΕΠ από 1.1.2025, επανυπολογισμός κ.α.). Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα με τους άλλους συνταξιούχους (περικοπές δώρων και επιδόματος αδείας, καθήλωση των συντάξεων κλπ) και τους εργαζόμενους (απαξίωση των εισοδημάτων μας με την ακρίβεια και τη φοροληστεία κλπ).

Κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οφείλονται στις κατά καιρούς κυβερνητικές αποφάσεις και νομοθετήσεις, κάποια στην άδικη, ανάλγητη και αντισυνταξιουχική τακτική της ΕΤΕ, που έχει τις πλάτες των διάφορων κυβερνήσεων. Για αυτό έχουμε επίγνωση ότι απέναντι μας βρίσκεται η πολιτική των τραπεζών, των κυβερνήσεων και των επιταγών της Ε.Ε. που στοχεύουν στη διαφύλαξη των κερδών των τραπεζών με συνέπειες συρρίκνωσης εργασιακών δικαιωμάτων και κατεδάφισης ασφαλιστικών κατακτήσεων. Πολιτική που για να την επιβάλλουν χρησιμοποιούν διάφορα μέσα και τρόπους, ανάμεσά τους την καλλιέργεια εφησυχασμού, τον προσεταιρισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, τον κατακερματισμό και την διάσπαση.

Ξέρουμε ότι για να επιβάλλουμε λύσεις στα προβλήματά μας και να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των αναγκών μας δικό μας όπλο είναι η ενότητα και ο αγώνας. Απαιτείται να αγωνιστούμε μέσα από το ΣΣΕΤΕ, την ΟΣΤΟΕ και με κοινούς και μαζικούς αγώνες μαζί με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να απαιτήσουμε τα δικαιώματά μας.

Για αυτό θέλουμε ένα σύλλογο συνταξιούχων ενεργό, δημοκρατικό, μαχητικό, με διαφανή λειτουργία που να συσπειρώνει όλους τους συνταξιούχους της Εθνικής, να αξιοποιεί τη δύναμη των σδ. για αγωνιστική διεκδίκηση και να μην μένει μόνο στο δικαστικό δρόμο. Ένα σύλλογο που δεν θα σπαράσσεται από παραταξιακές διαμάχες, δεν θα αποτελεί μακρύ χέρι των κομμάτων και φέουδο παρατάξεων που θα αποκλείει τις άλλες δυνάμεις. Που θα οργανώνει ανυποχώρητους αγώνες για όσα δικαιούμαστε.

Η προσπάθεια μας στοχεύει ώστε από καλύτερες θέσεις να διεκδικήσουμε και να συμβάλλουμε για:

·       Επαναφορά του ΛΕΠΕΤΕ, προστασία του ΤΥΠΕΤ και αναβάθμιση των υπηρεσιών του, καμιά περικοπή στην επικούρηση του ΕΤΕΑΕΠ, ορθός επανυπολογισμός για όλους, ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς, επαναφορά δώρων και επιδόματος αδείας, αυξήσεις των συντάξεων, προστασία της κατοικίας των σδ. δανειοληπτών από τη ληστεία των τραπεζών με τα τοκογλυφικά επιτόκια και τις προμήθειες. Περισσότερα για το ΛΕΠΕΤΕ περιλαμβάνονται στο σχετικό κείμενο.

§  Παράλληλα απαιτούμε μέτρα για την προστασία του εισοδήματός μας που λεηλατείται από την ακρίβεια και τη φοροληστεία. Ρεύμα, θέρμανση, καύσιμα δεν είναι εμπορεύματα και χρηματιστηριακό προϊόν, αλλά κοινωνικά αγαθά και πρέπει να είναι προσιτά σε όλους με σταθερές τιμές. Όχι στις αυξήσεις τιμών σε τρόφιμα, βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

§  Είμαστε αντίθετες-οι στην εργασιακή ζούγκλα της ελαστικής, επενοικιαζόμενης εργασίας που πλήττει και τους συνταξιούχους της Εθνικής με την μείωση του μόνιμου προσωπικού της Εθνικής και της υπονόμευσης της διαπραγματευτικής δύναμης απέναντι στον εργοδότη, αλλά και με τη μείωση των εσόδων στα ταμεία, όπως στο ΤΥΠΕΤ. Όσο δεν υπάρχουν εργαζόμενοι με δικαιώματα, τόσο δεν θα υπάρχουν και συνταξιούχοι με δικαιώματα. Για αυτό θέλουμε : Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με ίδια ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Αύξηση μισθών, μείωση του χρόνου εργασίας. Τέρμα στο καθεστώς και την επέκταση της επινοικιαζόμενης εργασίας και τις off shore εταιρείες για την εκτέλεση τραπεζικών εργασιών. Δεν θα αφήσουμε στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα.

§  Πληττόμαστε από την πολιτική της Εθνικής Τράπεζας και από την πιστωτική της πολιτική. Δεν υπερασπίζουμε τη ληστρική λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Συντασσόμαστε με τις αγωνίες του κόσμου που υφίσταται τα ψηλά επιτόκια δανεισμού, τις ακριβές προμήθειες συναλλαγών, τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς. Περισσότερα για τα δάνεια περιλαμβάνονται στο σχετικό κείμενο.

 

§ Θέλουμε δημοκρατική λειτουργία του ΣΣΕΤΕ. Αλλαγή καταστατικού. Όχι, στο σημερινό συγκεντρωτικό αυταρχικό μοντέλο λειτουργίας. Δικαίωμα και δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές και μεμονωμένων συναδέλφων και μικρών παρατάξεων χωρίς αποκλεισμούς. Απλή ανόθευτη αναλογική ως εκλογικό σύστημα. Σύλλογος ανοικτός για όλους. Λόγος και ρόλος στους συναδέλφους για όλα, με ουσιαστικές, αποφασιστικού χαρακτήρα συνελεύσεις ανά νομό και κεντρικά. Επιτροπές αγώνα, γνωμοδοτικές επιτροπές, ομάδες δουλειάς. Ανοικτά δημόσια συμβούλια και με ζωντανή αναμετάδοση. Διαφάνεια και όχι στεγανά και παρασκήνια στη λειτουργία του Δ.Σ.. Πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά του Δ.Σ.. Όχι σε αμοιβές των συνδικαλιστών. Δυνατότητα της εκτύπωσης του προεκλογικού υλικού σε κοινό τυπογραφείο.  Διευκόλυνση της συλλογικής λειτουργίας χωρίς αποκλεισμούς. Προβολή όλων των απόψεων στο περιοδικό του ΣΣΕΤΕ. Τα γραφεία του ΣΣΕΤΕ ζωντανός χώρος συνάντησης και ενημέρωσης, ώστε να μπορούν όλοι οι συνάδελφοι, οι κινήσεις και οι επιτροπές να τα χρησιμοποιούν.

§  Συμβάλλουμε σε ένα συνδικαλιστικό κίνημα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις ανάγκες όλων και ειδικά των πιο ευάλωτων και όχι για προνόμια και διαπλοκές όσων ασχολούνται με το συνδικαλισμό. Που δεν θα λειτουργεί  με τη λογική των διαδρόμων, των παζαριών, των αδιαφανών διαπραγματεύσων, με την ανάθεση σε ειδικούς και εκπροσώπους, αλλά θα επιδιώκει την ενεργό συμμετοχή όλων.

§  Αντιμαχόμαστε τον κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό που δρα ως δούρειος ίππος για να περάσουν τα σχέδια των κυβερνήσεων και των εργοδοτών που προωθούν τα συμφέροντά τους ποδοπατώντας τις ζωές μας. Δεν συνεργαζόμαστε με τους συνδικαλιστές που τον εκπροσωπούν σε προγραμματικά προεδρεία. Αν δεν μπορούν να σχηματιστούν προγραμματικά προεδρεία από τις αγωνιστικές δυνάμεις-ταξικές δυνάμεις, για τη λειτουργικότητα του ΣΣΕΤΕ και του ΔΣ θα στηρίζουμε αντιπροσωπευτικά αναλογικά προεδρεία που θα λειτουργούν δημοκρατικά και ανοικτά χωρίς αποκλεισμούς και παραγκωνισμούς και οι αποφάσεις θα παίρνονται στις συνεδριάσεις του ίδιου του ΔΣ.  

§  Συμβάλλουμε σε κοινούς αγώνες με εργαζόμενους και συνταξιούχους για εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα. Για υπεράσπιση της ειρήνης και της φιλίας με τους άλλους λαούς, των αξιών της αλληλεγγύης ανάμεσα στους εργαζόμενους, τους φτωχούς, τους κατατρεγμένους, ενάντια στον ανθρωποφάγο ανταγωνισμό, τους πολέμους, τον εθνικισμό, το ρατσισμό και το φασισμό.

§  Δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Όχι στους αντεργατικούς, αντιδημοκρατικούς νόμους. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη που περιορίζει το δικαίωμα στο συνδικαλισμό και την απεργία και ελέγχει τη λειτουργία των σωματείων, τα μητρώα των συνδικαλισμένων, ποινικοποιεί τους συνδικαλιστικούς αγώνες.

§  Συντονίζουμε τον αγώνα μας με όλες τις αγωνιζόμενες δυνάμεις του εργατικού και συνταξιοδοτικού κινήματος. Για ένα μαζικό δυνατό ρεύμα αγωνιστικής κατεύθυνσης, ώστε να επιβληθεί μια άλλη πορεία στο συνδικαλιστικό κίνημα του ΣΣΕΤΕ, ώστε να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις αξίες των εργαζόμενων και των συνταξιούχων και όχι των κερδών των επιχειρήσεων, για μια καλύτερη ζωή στο μέτρο των σύγχρονων αναγκών και των δυνατοτήτων της εποχής μας. Για συντονισμό με την ΟΣΤΟΕ, τις άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις και τους συλλόγους εργαζομένων στην ΕΤΕ

 

Κάλεσμα Πέμπτη 23/5/24 Πλ. Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) ώρα 10:30 πμ

Πέμπτη 23/5/24 Πλ. Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) ώρα 10:30 πμ Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση στο Κεντρικό και στην πορεία στο Υπουργείο Οικονο...