20 Φεβρουαρίου, 2024

Για τη νέα αύξηση στις τιμές των φαρμάκων-Ανακοίνωση του Αγωνιστικού Συντονισμού Συνταξιούχων ΕΤΕ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ

Οι νέες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, μέσω της αποζημίωσης με βάση την τιμή του φτηνότερου γενόσημου, αποτελούν νέο πλήγμα στους ασφαλισμένους, κυρίως στους χαμηλόμισθους, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τους συνταξιούχους, οι οποίοι χρειάζονται περισσότερα φάρμακα. Ευνοεί μόνο τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες θα καταβάλλουν λιγότερα χρήματα, ως επιστροφή {clowback}, στον ΕΟΠΥΥ-Δημόσιο.

Μετά τις συνεχείς επιβαρύνσεις που υφιστάμεθα εξαιτίας της υποβάθμισης της δημόσιας υγείας, της συνεχούς αφαίρεσης από τη λίστα του ΕΟΠΥΥ αναγκαίων φαρμάκων, το κόστος των οποίων επιβαρύνονται πλέον οι ασφαλισμένοι, η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιβάλλει και νέα επιβάρυνση στους ασφαλισμένους, μέσω της αύξησης της συμμετοχής μας.

Μετά τη γενική κατακραυγή από Συλλόγους, Ομοσπονδίες, Φορείς, μεμονωμένους ασφαλισμένους οι οποίοι βλέπουν τη συμμετοχή τους να φθάνει στα ύψη, ο Υπουργός Υγείας αναγκάστηκε να υποχωρήσει, χωρίς όμως να αποσύρει συνολικά την πρότασή του. Αντίθετα, πρότεινε ως συμβιβαστική λύση την αύξηση μέχρι 3 ευρώ ανά σκεύασμα, αυτό όμως δεν αναιρεί την ουσία της απόφασης, ούτε τις υψηλές αυξήσεις στα γενόσημα και την επιβάρυνσή μας, ούτε βέβαια και μας διασφαλίζει ότι δεν θα επαναφέρει την πλήρη εφαρμογή του υπάρχοντος νόμου σε μεταγενέστερο χρόνο.

Μπορεί η ρύθμιση αυτή να μην αφορά το ΤΥΠΕΤ, το οποίο αποζημιώνει με βάση το φάρμακο (γενόσημο πια κατά κύριο λόγο) που συνταγογραφεί ο γιατρός, τίποτε όμως δε μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα το εφαρμόσει στο μέλλον, όπως έγινε και με τη συμμετοχή 25% του ασφαλισμένου, την οποία εφάρμοσε τελικά, σε μεταγενέστερο χρόνο από την ψήφιση του νόμου.

Επειδή οι συντάξεις μας, που χάνουν συνεχώς την αγοραστική τους δύναμη εξαιτίας της αχαλίνωτης ακρίβειας, δεν αντέχουν άλλες επιβαρύνσεις, επειδή η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και όχι μέσο κερδοσκοπίας του ιδιωτικού κεφαλαίου, είναι σκόπιμο να αντιδράσουμε δυναμικά, όλοι οι συνταξιούχοι, μέσω των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων μας, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!

 Να απαιτήσουμε:

 

·       Ανάκληση των αυξήσεων στα φάρμακα και συνολική ανάκληση της απόφασης της κυβέρνησης που οδηγεί στις αυξήσεις αυτές.

·    Ένταξη όλων των φαρμάκων στην λίστα του ΕΟΠΥΥ,  μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων και κατάργηση της συμμετοχής σε φάρμακα βασικής σημασίας για την υγεία και τη ζωή των ασφαλισμένων.

·       Αύξηση της χρηματοδότησης για τη δημόσια υγεία και ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές των δημοσίων δομών υγείας, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες του ελληνικού λαού.

 

AΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕ

Ιστολόγιο : syntsyntete.blogspot.com       email : syntsyntete@gmail.com

 

 

Κάλεσμα Πέμπτη 23/5/24 Πλ. Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) ώρα 10:30 πμ

Πέμπτη 23/5/24 Πλ. Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) ώρα 10:30 πμ Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση στο Κεντρικό και στην πορεία στο Υπουργείο Οικονο...